Verkehrsmuseum Dresden

Het Verkehrsmuseum in Dresden bevindt zich in het Johanneum op de Neumarkt in het historische centrum van de stad, dat betekent in de onmiddellijke buurt van de beroemde Frauenkirche, de Semper-opera en het Zwinger-paleis.

Je zou het thema van het Verkehrsmuseum het snelst kunnen omschrijven met het motto ‘Te land, ter zee en in de lucht’ want het museum stelt auto’s, treinen, boten en vliegtuigen (van de laatste drie weliswaar niet de grootste types) tentoon.

En dat in het hartje van Dresden…

Ons interesseert het gedeelte auto natuurlijk het meest en hier worden we werkelijk op enkele prachtexemplaren getracteerd, alles mooi gepresenteerd in een historisch tijdskader.

Bijzonder interessant zijn de EMW-Rennwagen R3-54 met BMW 328 techniek uit 1954 en de EMW 340/2 jaargang 1952, de Wanderer W10 uit 1933 en het prototype van de Wanderer Nr. 2 uit 1906, de IFA F8 gebouwd in 1955 en de F9 uit hetzelfde jaar. Heel speciaal is het Wartburg prototype 355 uit 1968 en ook de BMW (voorheen Dixi) AM1 uit 1932 met zijn kenmerkende onafhankelijke achtervering en koetswerk gebouwd bij Daimler-Benz.

Je kan er ook enkele westerse wagens bewonderen die aan bevoordeelde Oost-Duitsers verkocht werden, een Hillman Minx onder andere, of een Citroën CX die gebruikt werd door apparatsjiks zoals Erich Honecker.

Een pareltje is de majestueuze Röhr 8 Type F uit 1933 met zijn mooi Gläser-koetswerk. Het carrosseriebedrijf Gläser bevond zich toen op enkele 100 meter van het Johanneum…

 

Zoals je ziet is het Verkehrsmuseum zeker een bezoek waard en dat kan van dinsdag tot zondag, telkens van 10 tot 18u.

 

Verkehrsmuseum Dresden

Augustusstrasse1 – 01067 Dresden

www.verkehrsmuseum-dresden.de

 

Tekst en foto’s: Vincent Arpons.