De Zweedse gezinsbreak slaat een nieuwe weg in met de Volvo V60 Cross Country

Premiumautofabrikant Volvo Cars heeft vandaag de nieuwe Cross Country-variant van zijn middelgrote break, de V60, onthuld. De stoere V60 Cross Country is de nieuwste telg in het assortiment nieuwe Volvo’s dat de onderneming de laatste jaren op de markt heeft gebracht in het kader van zijn transformatie.

New Volvo V60 Cross Country Exterior

Net als de standaard V60 die eerder dit jaar werd gelanceerd op de oprit van een huis in Stockholm belichaamt de V60 Cross Country de veelzijdige Zweedse gezinsbreak. Daarnaast heeft hij natuurlijk de offroad-capaciteiten waarvoor Cross Country al sinds de introductie van het eerste model in 1997 bekendstaat, zodat deze V60 zich even goed thuis voelt in de buitenwijken als in het skogen (Zweeds voor woud).

 

“Met de nieuwe V60 Cross Country geven we onze Zweedse gezinsbreak een andere habitat”, zegt Håkan Samuelsson, President en CEO van Volvo Cars. “Het Cross Country-segment bestaat intussen meer dan 20 jaar en met dit model beklemtonen we nogmaals onze jarenlange ervaring met veilige en veelzijdige gezinswagens die alles aankunnen.”

 

De bodemvrijheid van de V60 Cross Country is 75 mm hoger dan die van zijn standaard tegenhanger dankzij een speciaal ontworpen Cross Country-chassis en -ophanging die de wagen extra offroad-capaciteiten geven. De nieuwe V60 Cross Country wordt standaard geleverd met vierwielaandrijving, Hill Descent Control, Electronic Stability Control, Corner Traction Control en een speciale offroad-rijmodus.

 

Net als de andere modellen van de 60- en 90-reeksen is de nieuwe V60 Cross Country gebouwd op het Scalable Product Architecture-platform (SPA) en voorzien van de bekende veiligheidstechnologie en het infotainmentsysteem, stuk voor stuk bekroonde Volvo-elementen.

 

“De V60 Cross Country is net zo verfijnd als de andere wagens uit de 60- en 90-reeksen die op ons SPA-platform gebouwd zijn”, aldus Henrik Green, Senior Vice President Research & Development van Volvo Cars. “Dankzij zijn hogere zitpositie, grotere bodemvrijheid en dynamische vierwielaandrijving is hij veelzijdig genoeg om zowel stadsverkeer als onverharde plattelandswegen aan te kunnen.”

 

De wagen is standaard uitgerust met het bekroonde City Safety met Autobrake en kan de bestuurder dus helpen om mogelijke aanrijdingen te voorkomen. Het is het enige systeem op de markt dat voetgangers, fietsers en grote dieren kan helpen herkennen.

 

Het Pilot Assist-systeem ondersteunt de bestuurder bij het sturen, versnellen en afremmen op goed gemarkeerde wegen en bij snelheden tot 130 km/u. Ook Run-off Road Mitigation, Oncoming Lane Mitigation en andere stuurhulpsystemen zijn standaard inbegrepen. Het optionele Cross Traffic Alert met automatisch remmen zorgt voor nog meer veiligheid. Dankzij de vermelde en andere bewezen veiligheidstechnologieën is de nieuwe V60 Cross Country een van de veiligste wagens op de weg.

 

Volvo Cars’ Sensus Connect-infotainmentsysteem is volledig compatibel met Apple CarPlay, Android Auto en 4G, en houdt bestuurders te allen tijde geconnecteerd, in de stad of op het platteland. De intuïtieve, tabletachtige touchscreenbediening combineert de functies van de wagen, het navigatiesysteem, de geconnecteerde diensten en de entertainmentapps.

 

De nieuwe V60 Cross Country zal in eerste instantie verkrijgbaar zijn met drie motorisaties: een T5 AWD-benzineversie (gepland in april 2019 in België en Luxemburg) en twee dieselversies; de D3 AWD-versie met 150 pk en de D4 AWD die 190 pk haalt. Later volgen er milde hybrides en plug-inhybrides.