Auto Mazda Belux behaalt plaats 9 en 16

  • In Zandvoort vond het eerste raceweekend plaats van de nieuwe Mazda MX-5 Cup 2019
  • Hierin racen een 20-tal identieke racewagens op basis van de huidige MX-5 2.0
    184 pk
  • Mazda Belux zet een auto in die gereden wordt door journalisten
  • Maxime Pasture behaalt een 9de plaats in Race1, Hans Dierckx een 16de in Race2

Willebroek, 20 mei 2019.

Jumbo Racedagen 2019 at Circuit Zandvoort, Zandvoort, The Netherlands, May, 17, 2019, Photo: Rob Eric Blank

Als de eerste race van de debuterende Mazda MX-5 Cup op Circuit Zandvoort tijdens de Jumbo Racedagen iets heeft duidelijk gemaakt, dan is dat wel dat we een mooi seizoen tegemoet gaan. Strijd door het hele veld, volle tribunes (100.000 toeschouwers over de twee dagen – het resultaat van de Max Verstappen-gekte), piloten die elkaar geen meter toegeven en nieuwe namen die meteen naar het podium racen. Marcel Dekker bekroonde zijn Mazda MX-5 Cup debuut met de overwinning, Olivier Naaktgeboren werd tweede en Max Weering knokte zich naar de derde podiumplaats na hevige strijd in een groep van vier rijders.

Ook de tweede race van de Mazda MX-5 Cup liet zien dat een grote groep rijders erg aan elkaar gewaagd is. De spanning in de top tien was de gehele race om te snijden en ook daarachter was er volop strijd. András Kiraly ging van start vanaf poleposition, viel in de eerste ronden terug naar de derde plek maar kwam uiteindelijk toch als winnaar over de finish. Marcel Dekker was de lachende tweede en Joshua Kreuger was het scherpste bij de herstart na de safety car-periode, wat hem de derde podiumplek opleverde.

Maar er stond ook een Belgische auto aan de start: met het nummer 5 zet Mazda Motor Belux na een aantal succesvolle edities van de 24Uren van Zolder, opnieuw een MX-5 in die gereden wordt door autojournalisten. Tijdens de kwalificaties zette Maxime Pasture (AutoTrends), die voordien slechts één keer in Zandvoort geracet had, een mooie 14de chrono neer.

Maxime nam de eerste race voor zijn rekening en wist zich geleidelijk aan naar voren te werken met een mooie 9de plaats als resultaat.

Op zondag nam Hans Dierckx (AutoWereld), die nog nooit eerder op Zandvoort geracet had, de tweede race voor zijn rekening en strandde uiteindelijk op een 16de plaats (van 20 starters). Hans moest aan den lijve ondervinden dat een sprintkoers heel anders gereden wordt dan een uithoudingsrace en dat hij wellicht de nodige agressiviteit mistte om hogerop te eindigen. Maar hij wist uit de problemen te blijven en ook hij leverde onze MX-5 Cup Car netjes zonder een krasje weer af.

Het was alvast een geslaagd en veelbelovend weekend, en een mooie promotie voor de Mazda MX-5. Afspraak over twee weken (1-2 juni) op het Circuit van Zolder.

Kalender:

31 mei / 1-2 juni – Zolder Superprix

12-13-14 juli – Blancpain GT Series  Circuit Zandvoort

16-17-18 augustus – Gamma Racing Day TT Circuit Assen

4-5 oktober- TCR 500 Spa-Francorchamps

18-19-20 oktober – Finaleraces TT Circuit Assen