Nieuwe boeken voor de autofan

Lancia. 7 storie straordinarie/ Extraordinary stories

Ook voor wie al wat literatuur over Lancia in de boekenkast staan heeft, loont zich de aanschaf van dit interessante werk. Na een leerrijke, historische introductie volgen 7 hoofdstukken waarin het merk vanuit een bepaalde invalshoek belicht wordt, de jaren van de Mille Miglia, de periode van Pesenti naar Fiat en ga zo maar door.

De auteur is een ware Lancista, die het merk weliswaar realistisch maar met een warm hart beschrijft. Zo kan je er ondermeer lezen dat Gianni Lancia niet de verkwister was, die volgens de overlevering, via grote sommen gespendeerd aan de racerij, het merk naar het failliet zou hebben geleid. Lancia blijkt in de jaren twintig en dertig goede cijfers te hebben gerealiseerd maar de heropstand na de oorlog bleek moeilijk door een toelage van het Marshallplan die duidelijk minder hoog lag dan wat Alfa Romeo en vooral Fiat toebedeeld werd. De oorlogsoverschotten die de markt voor nieuwe vrachtwagens bemoeilijkten (Lancia was een gewaardeerde vrachtwagenconstructeur), de niet gemodernizeerde  productielijnen en het feit dat Pesenti zich pas vanaf 1958 actief met Lancia bemoeide, maakten dat het mooie merk achterstand opliep tegenover de concurrentie. Dat en zoveel andere wetenswaardigheden maken het boek tot een valabele aanwinst voor de fanbibliotheek.

Auteur: Daniele Buzzonetti. Talen: Italiaans/Engels.

ISBN: 978-88-7792-161-1. 25 x 30 cm. 317 blz.

Uitgever: Artioli Modena (I). artioli.it

Corvette. Icône américaine. 

De Corvette weerspiegelt op ideale wijze het beeld van een succesvol, onbezonnen naoorlogs Amerika waar de regel gold dat er ‘no substitute for cubic inches’ bestaat.

De Corvette startte ooit als zescilinder maar bleek algauw de ideale wieg voor een blubberende V8 en het feit dat de laatste generaties op het gebied van wegligging, efficiëntie en verbruik niemand te vrezen hebben, maakt de fascinatie voor dit icoon nog groter.

In de opeenvolgende hoofdstukken maken we kennis met een serie geselecteerde telgen, van een late C1 (een 1960-jaargang) tot de prachtige C7 van 2018. Een bijzonder hoogtepunt is de ongeëvenaarde 1963 C2 Split Window…
We love it!

Auteur: H. Hainault. Taal: Frans.

ISBN: 979-10-283-0359-4. 25 x 30 cm. 159 blz.

Uitgever: E.T.A.I. France. infopro-digital.com

Die grossen Opel. Kapitän-Admiral-Diplomat-Monza-Senator.

Dat Opel ooit auto’s in de hoogste klasse bouwde zal de meeste jonge lezers minder bekend zijn. Dit boek leert ons alles daarover en geeft meteen de toon aan want op de kaft prijkt een sublieme Admiral A.

Startend met de Opel “6” 2-liter en Super 6, worden we via de prachtige vooroorlogse Admiral met koplichten in Hupmobile-stijl, over de verschillende generaties  Kapitän, Admiral en Diplomat en zelfs de Bitter CD en SC, tot bij de uiteindelijk laatste vertegenwoordigers (Senator/Monza) geleid. 

Was er niet de overname in 1929 door GM geweest, dan had ook de grootste Opel ooit, de Regent met zijn 8 cilinder/ 6 liter motor in deze lijst gestaan. De in 1928 gebouwde 25 stuks werden door GM als concurrentie voor Buick en Cadillac gezien en daarom teruggekocht en verschroot. Volgens sommigen klopt die laatste theorie niet en zij dromen dan ook van zo’n weergaloze barnfind…

Dit boek geeft een mooi overzicht van de grote Opels maar lijdt een beetje onder het gebrek aan technische info. Tabellen met gegevens over uitvoeringen, motoren, productieaantallen enz. waren welkom geweest.

Een pluspunt zijn alvast de mooie foto’s en illustraties.

Auteur: A. F. Storz. Taal: Duits.

ISBN: 978-3-613-04140-0. 23 x 27 cm. 223 blz.

Uitgever: Motorbuch Verlag. motorbuch.de

Katalog der Automobil Revue 2019.

De kataloogeditie van Automobil Revue werd voor het eerst in 1947 uitgegeven en vormt sedertdien een soort bijbel voor wie opzoekwerk verricht omtrent de technische gegevens van auto’s. De eerste edities worden antiquarisch tegen grof geld verkocht en vooral dan jaargang 1948, waarvan een deel van de oplage blijkbaar in een brand van de drukkerij verloren ging. Alhoewel de uitgaves niet immer een compleet overzicht van de wereldproductie geven en er af en toe wel eens een foutje opduikt, zijn de catalogen een bron van informatie. De laatste versie – 2019 – is enkel in het Duits uitgegeven (voorheen in het Frans en in het Duits) en is vooral interessant omwille van een ruim overzicht van de ons onbekende Chinese merken. Hier en daar merkten we toch weer wat foutjes op maar die zijn bij zo’n volume wel onvermijdelijk. Achteraan bevindt zich ook een index met de verschillende motorenfamilies van de merken en een lijst met de gebruikte onderstellen. Mooi!

Auteurs: redactie Automobil Revue. Taal: Duits.

ISBN: 978-3-905386-18-9. 21 x 30 cm. 364 blz.

Uitgever: Automobil Revue CH. Automobilrevue.ch 

Enthusiast’s Restoration manual. Mazda MX-5/Miata Mk1 & 2

Over dit boek kunnen we heel kort zijn, want het is zoals de titel aangeeft de ideale leidraad voor wie de restauratie van een Mazda MX-5 aangaat. 

Alles wat je nodig hebt of wil weten, de planning voor je restauratie en de te gebruiken materialen, vind je in de opeenvolgende hoofdstukken van dit boek. Je krijgt zelfs een goed bruikbare index.

Well done!

Auteur: O. Wilde. Taal: Engels.

ISBN: 978-1-787113-04-6. 21 x 27 cm. 144 blz.

Uitgever: Veloce Books UK. velocebooks.com

Einmalig. Die skurrilsten Concept Cars der Autowelt.

Concept Cars wekken veel verwachtingen op bij het koperspubliek en geven veelal de trends aan die de toekomst van een merk bepalen. 

Dit boek brengt een overzicht van een 43-tal dreamcars uit de periode 1942-2018, maar zoals steeds houdt dit helaas een arbitraire keuze in.

De indeling gebeurt via vier categorieën: innoverende concepten,  prachtig designs, stadswagens en auto’s die refereren naar beroemde voorgangers (retro). Bij iedere presentatie komt ook een interessante tekst die bij de foto’s aansluit.

Auteur: J. Pander. Taal: Duits.

ISBN: 978-3-667-11563-8. 20 x 25 cm. 191 blz.

Uitgever: Delius-Klasing D. delius-klasing.de

Bugatti. Panorama illustré des modèles.

De boeken die reeds over Bugatti verschenen zijn weliswaar niet te tellen maar toch blijkt dit werk heel interessant.

Sleutelwoord is de term ‘illustré’ in de titel. Het feit dat ieder type, van de voor Prinetti & Stucchi gebouwde driewieler tot de Divo uit 2018, geïllustreerd wordt en van een begeleidende tekst voorzien, helpt je om snel een model te kunnen terugvinden of beoordelen.

De laatste twee hoofdstukken met de ‘heropstanding’ van Bugatti hadden voor ons niet gehoeven: de ware Bugatti’s vind je voordien…

Achteraan is ook nog een heel bruikbare tabel met de types, hun technische gegevens en productieaantallen.
Merveilleux!

Auteur: D. Bordes. Taal: Frans.

ISBN: 979-10-283-0362-4. 25 x 30 cm. 160 blz.

Uitgever: E.T.A.I. France. infopro-digital.com

Triumph TR6 (1968-76)

Dit handig werkje is de ideale hulp voor de bezitter van een TR6 of voor wie er een wil kopen. Alle technische aspecten komen aan bod en er zijn zelfs zeer nuttige hoofdstukken zoals ‘infrequent use’ en ‘troubleshooting’.

Achteraan vind je tevens een bruikbare index. Prima!

Auteur: P. Hogan. Taal: Engels.

ISBN: 978-1-787114-19-7. 21 x 15 cm. 112 blz.

Uitgever: Veloce Books. velocebooks.com

An Austin Anthology II.

Dit boek is een vervolg op het vorige, Austin Anthology, van auteur James Stringer. Het is een geheel van wist-je-datjes en losstaande verhalen omtrent het merk Austin. Zo is er bijvoorbeeld dat van Hitler’s bezoek aan de Austin-stand op het Salon van Berlijn.
Een vermakelijk boekje dat vlot leest. Great!

Auteur: J. Stringer. Taal: Engels.

ISBN: 978-1-787114-26-5. 15 x 22 cm. 112 blz.

Uitgever: Veloce Books. velocebooks.com

Fiat 1500. 1935-1950.

Bij Fiat 1500 denk je meestal spontaan aan het type dat in de jaren zestig, samen met de 1300 en de 1500 Lunga, op de markt was.

Er was echter eerder al een Fiat 1500 in de periode 1935 tot 1950.

De oorspronkelijke 1500, die in 1935 verscheen, werd getekend door de geniale Mario Revelli di Beaumont en blonk uit door zijn aerodynamische lijn, die volledig de tijdsgeest (stroomlijn) volgde.

Dat gold voor de opeenvolgende 1500, 1500A en 1500B.

De C, ook door Revelli ontworpen, en de latere D en E, kregen dan weer een conventionele, minder gedurfde vormgeving.

In dit interessante werk leer je ze allemaal kennen, tot zelfs ook de afgeleide NSU-types. 

Auteur: A. Sannia. Taal: Italiaans.

ISBN/ 978-88-96796-37-3. 19 x 27 cm. 56 blz.

Uitgever: Il Cammello. ilcammello.it

Professor Porsche’s Wars.

Auteur Karl Ludvigsen is een autoriteit voor alles wat Porsche aan gaat en dat kun je in dit boek duidelijk merken.

Het gaat hier om de tweede uitgave van een in 2014 verschenen boek.

Het belicht een ander facet van Porsche’s werk, namelijk dat van ontwerpen voor militaire doeleinden voor en tijdens WO I en WO II.

Het boek bevat tal van technische tekeningen en interessante foto’s maar ook een zeer diepgaande tekst. Een prima werk dat bovendien ook nog eens aan een humane prijs wordt aangeboden!

Auteur: K. Ludvigsen. Taal: Engels.

ISBN: 978-1-52672-679-7. 21 x 28 cm. 286 blz.

Uitgever: Pen & Sword UK. pen-and-sword.co.uk

Ford Mustang II & Pinto. 1970 to 1980.

Auteur Cranswick schreef al meerdere boeken en behandelt deze keer de gedownsizede Ford Mustang II en de subcompact Pinto.

Het mooie is dat over deze beide Ford-telgen nog niet zoveel verscheen.

Het boek bevat vele kleurfoto’s en belicht ook de race-carrière van de Mustang II. Lay-out en presentatie hadden misschien nog beter gekund maar voor de rest: Very good!

Auteur: M. Cranswick. Taal: Engels.

ISBN:978-1-7877112-67-4. 21 x 25 cm. 128 blz.

Uitgever: Veloce Books UK. velocebooks.com