Paris to Peking – The Ypres Stop – 6-7 juli 2019

Een avontuur van 15.000 km en 36 dagen…
 

Na de succesvolle 55ste editie van de Renties Ypres Rally, die afgelopen weekend meer dan 100.000 toeschouwers naar de Westhoek lokte, organiseert Club Superstage dit weekend opnieuw een internationaal evenement op de Markt in Ieper. De deelnemers aan de mythische rally “Paris to Peking 2019” arriveren zaterdagnamiddag in Ieper voor hun laatste overnachting, waarna ze zondagochtend richting finish in Parijs vertrekken.

De rally Peking-Parijs is ongetwijfeld de zwaarste en langste rally voor klassieke auto’s ter wereld. Dit is nog maar de 7de editie van de wedstrijd, die in 1907 voor de eerste keer werd georganiseerd. In totaal werken de deelnemers ruim 15.000 kilometer af, dwars door China, Mongolië, Kazakhstan, Rusland richting de Franse hoofdstad. Vooral het eerste gedeelte van de rally wordt verreden op onverharde wegen en de deelnemers werken onderweg ook klassementsproeven tegen de chrono af. Om de ongelofelijke roodtrip nog heroïscher te maken, is er geen serviceteam toegelaten. De deelnemers sleutelen ’s avonds zelf aan hun fantastische machines. Kortom, het zijn stuk voor stuk helden die zaterdag na 35 uitputtende dagen zullen arriveren op de Markt in Ieper. 

“Drie jaar geleden werd Club Superstage gevraagd om als gastheer de overnachting in Ieper te organiseren,” vertelt Jan Huyghe, Marketing en Sales Director van Club Superstage. “Wij nemen de route vanaf Doornik naar Ieper voor onze rekening, met een onder andere een tijdscontrole bij het Tynecot oorlogskerkhof en een doortocht in het centrum van Mesen. De eerste wagens verwachten we op de Markt om 15h50. Na een gezellig diner ‘s avonds in Ieper, vertrekken de deelnemers zondagochtend om 8h richting Parijs, via de Kemmelberg en Dranouter.”

In totaal nemen 120 teams deel aan Peking-Parijs, waaronder 9 Belgische formaties. Onder hen Johan Gitsels, de vroegere navigator van “Mister Ypres” Freddy Loix, met een Porsche. De wagens zijn stuk voor stuk juweeltjes. Het meest opvallende voertuig is de Contal Mototri Tricycle driewieler uit 1907 van Anton Gonnissen en Herman Jr Gelan met startnummer 1. Maar verder ook een hele reeks Bentley’s, Packards, Alvis, een Hudson Terraplane Convertible uit 1934, enz. 

Zaterdag heeft de Markt van Ieper een afspraak met een prachtig stuk autogeschiedenis. We zullen de helden van Peking-Parijs warm verwelkomen