Een afspraak met de geschiedenis in Ieper

Een afspraak met de geschiedenis in Ieper

Belgen meten zich met de wereldtop


Voor de eerste keer in de geschiedenis wordt dit weekend een manche van het FIA World Rally Championship verreden in ons land. De wereldtop zakt af naar Ieper, maar laten we niet vergeten dat de Renties Ypres Rally ook de tweede manche is van het Kroon-Oil Belgian Rally Championship.

De Belgen zullen zich in de Renties Ypres Rally willen meten met de wereldtoppers, maar anderzijds mogen ze niet uit het oog verliezen dat er ook punten voor het Kroon-Oil BRC te verdienen zijn. Wie zich het hoofd niet gek laat maken, kan wel eens een gouden zaak doen.

Niels Reynvoet zal die kans helaas niet krijgen. De jonge Oost-Vlaming, afgelopen weekend knap tweede in Staden, ging tijdens een test van de baan, waarbij zijn co-rijder Willem Verbeke geblesseerd werd. Wel van de partij is Davy Vanneste, die deze week burgemeester van Ieper Emmily Talpe, nog een spectaculaire rit bezorgde als passagier. Cédric De Cecco krijgt de eer als eerste Belgische Rally2-rijder te starten, na zijn eerdere WRC-optredens in onder andere Kroatië.

We zijn ook benieuwd naar de tijden van achtvoudig Belgisch kampioen Pieter Tsjoen met zijn VW Polo R5, dezelfde wagen als Vincent Verschueren, die de kleuren verdedigt van GoDrive, het team uit Heuvelland. En Kris Princen bewees in Staden dat zijn Citroën C3 R5 op punt staat voor de grote afspraak. Nog een snelle topper is Bernd Casier met zijn Ford Fiesta, dezelfde wagens als Maxime Potty.

Na zijn dominant en overtuigend optreden in de South Belgian Rally, zijn we benieuwd of Ghislain de Mevius ook in West-Vlaanderen de Belgische concurrentie kan domineren om het in Spa af te maken. Adrian Fernémont, Sébastien Bedoret en Pieter-Jan Michiel Cracco willen hem die hoofdrol zeker ontzeggen. En vanzelfsprekend wil Grégoire Munster eindelijk in eigen land eens de volle pot scoren met zijn Hyundai.

De WK-affiche is ook subliem voor de GT’s. Marc Duez, Gino Bux, Chris Vandamme en Stefaan Prinzie kiezen voor een Alpine A110, terwijl Claudie Tanghe, Tim Van Parijs, Glenn Janssens en Tuur Vanden Abeele willen knallen met hun Porsche op de snelle asfaltbaantjes.

Nog spektakel mag verwacht worden van Wim Soenens, aan de start met een BMW 130i, en Bjorn Syx, twee jaar geleden overtuigend winnaar van de Ypres Historic Rally.

In het Junior BRC lijkt Jonas Dewilde met zijn Peugeot 208 Rally4 een mooie kans te maken om zijn sortie in Vresse-sur-Semois uit te wissen, al is het opletten voor Manuel Merlevede en Aaron Ollevier, die de gekende Crack-kleuren zal verdedigen.

De meeste jongeren zien we terug in de Renault Clio Trophy Belgium, waarin dubbele punten te verdienen zijn. Met een dozijn Clio’s Rally5 aan de start, belooft het een erg spannende strijd te worden. Voor de zege worden Benoit Verlinde, Tom Rensonnet, Gilles Pyck en Corentin Dozot getipt, maar laten we streekrijders Nikias Priem en Matthias Delplace niet uit het oog verliezen!

De afspraak met de geschiedenis in de Renties Ypres Rally Belgium begint vrijdagmiddag en eindigt na bijna 300 km tegen de chrono zondagmiddag op het circuit van Spa-Francorchamps.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait