Martijn Wydaeghe en Renaud Jamoul op bekend terrein

Wanneer de gids de weg kent…

Natuurlijk kennen de deelnemers na de verkenningen allemaal de weg in de Renties Ypres Rally Belgium, maar toch is parcourskennis essentieel in het FIA Wereldkampioenschap Rally. Bij de WRC-rijders zijn twee navigatoren voor wie de Renties Ypres Rally Belgium een thuiswedstrijd is: Renaud Jamoul en Martijn Wydaeghe.

Adrien Fourmaux – Renaud Jamoul

Voor Renaud Jamoul is vooral de slotdag bekend terrein, terwijl zijn piloot, Nordist Adrien Fourmaux zich goed thuis zal voelen op de smalle baantjes rondom Ieper.
“Adrien woont inderdaad niet ver van Ieper, maar hij is vroeger maar één keer naar de Rally van Ieper gaan kijken. Ik heb de wedstrijd al een paar keer gereden en vooral de proeven op zondag zijn bij mij in de buurt. We passeren via de snelweg op 3 km van mijn deur. Misschien kan ik even stoppen voor een koffie,” lacht Renaud, die uitkijkt naar de eerste WRC-manche in België.
Na twee 5de en een 6de plaats in de drie wedstrijden die het duo reed in de Ford Fiesta WRC, met in Kenia een eerste scratch in het WRC, is het duo klaar om opnieuw goed te scoren. “Ieper is wellicht de wedstrijd waarin we de meeste kans hebben om ons echt in de kijker te rijden. Het parcours zal voor Adrien vertrouwd aanvoelen, ik heb er ervaring en de anderen hebben hier nog niet gereden. De doelstelling is om wedstrijd na wedstrijd een stapje dichter bij de top te komen. In elk geval zal veel afhangen van het weer. Als het regent zijn we kansloos, als het droog blijft, dan is veel mogelijk. We willen ons in elk geval tonen.”

Thierry Neuville – Martijn Wydaeghe 

Voor Martijn Wydaeghe, navigator van Thierry Neuville en meteen topfavoriet in eigen streek, kent het parcours in Ieper geen geheimen. “Weet je, ik ging vanaf mijn 8 jaar al kijken naar de Rally van Ieper, als supporter van mijn broer, die ook copiloot was. Ondertussen heb ik er al een paar keer gereden. Ik heb geen roadbook nodig om te weten waar ik ben op een klassementsproef. Dat maakt het werk tijdens de verkenningen wat makkelijker, maar dat wil niet zeggen dat ik me minder goed zal voorbereiden. De voorbereiding is precies zoals voor een andere wedstrijd,” vertelt Martijn, die voor Ieper een speciale helm heeft laten ontwerpen met de namen van de klassementsproeven. De startpositie lijkt voor Martijn alvast ideaal: “Ik herinner me dat Freddy Loix, de Koning van Ieper, nooit koos voor de eerste startpositie, ook al mocht hij het parcours openen. De derde of vierde startplaats is beter. Bij droog weer zie je dan al enkele remsporen en is het stof van de baan gereden. In de regen zijn de coupures al een beetje ingereden en zie je al een lijn, zonder dat er te veel modder op de baan ligt.”

De ambitie van de Belgische Hyundai-formatie is in elk geval duidelijk: “We komen aan de start om te winnen, dat is duidelijk. We staan er misschien niet zo goed voor in het kampioenschap, maar het kan snel keren. De snelheid hebben we zeker, maar het zat niet altijd mee. In Ieper willen we winnen en dan doen we weer helemaal mee in de titelstrijd!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait