Nieuwe boeken voor de autofan 1/2024. Vincent Arpons

Alfa Romeo Prototipi 1948-1962.

Auteur Patrick Dasse heeft al heel wat Alfa Romeo boeken op zijn naam staan.

Na het verschijnen van ondermeer de zesdelige Alfa Romeo 105 serie (waarmee hij de Motorworld 2019 boekenprijs won), de Montreal of de Giulia TZ reeks, is er nu de 2-delige Alfa Romeo Prototipi.

Met de voor hem zo typische zorgvuldigheid behandelt hij de prototypes van sportwagens en renwagens die bij Alfa Romeo ontwikkeld werden in de periode 1948-192 en in bepaalde gevallen nooit ingezet. Dankzij de tussenkomst van ingenieur en historicus Luigi Fusi zijn vele van deze auto’s destijds ontsnapt aan de schroothoop en zijn ze nu nog steeds te bewonderen in het museum te Arese.

Het is zoals gezegd weer een ultra gedetailleerd werk geworden en het is met vele zelden of nooit geziene foto’s geïllustreerd.

Om het in de geest van het boek te zeggen: Hats off, respect! Hut ab, Respekt!

 

Auteur: P. Dasse. Taal: Engels/ Duits.

ISBN: 98-3-87166-094-8. 23 x 26 cm. Vol 1: 300 blz. Vol. 2: 300blz.

Uitgever: Dingworth Verlag/ Hamburg. dingworth-verlag.de

 

Alpine, la passion bleue.

Alpine is een mythische constructeur, een merk dat omwille van zijn mooie sportwagens en zijn vele overwinningen in de autosport alom bekend is.

Dit boek is een ode aan de Franse sportwagen, de eerste auto in de presentatierij is een prille A106.

Daarop volgen de weergaloze A110, de meer geciviliseerde A310, de GTA en de A610.

In de hoofdstukken 6, 7 en 8 volgen de foto’s uit het rally- en circuitverleden.

De mooie opnames zijn het werk van drie verschillende fotografen.

 

Auteur: B. Sara. Foto’s: E. Crébessègues, G. Labrouche, F. Veillard. Taal: Frans.

ISBN: 978-2-38514-040-3. 25 x 30 cm. 160 blz.

Uitgever: Sophia Editions, Paris (F). sophia-editions.com

 

L’encyclopédie des Citroën 2CV belges.

 

Door de ondertitel ‘Tout sur les Citroën 2CV assemblées en Belgique’ kan je al vermoeden dat hier alle details omtrent de in Vorst geproduceerde 2 PK’s op tafel komen.

André Citroën bezat reeds vroeg montagefabrieken in verschillende landen, zoals in Slough in de UK of Vorst in ons land.

Toen de 2 PK na WO II op de markt kwam was het duidelijk dat dit goedkope wagentje omwille van de douaneheffingen ook in andere landen ter plekke zou geproduceerd worden. Van de hier gebouwde eenden (in België werd daarmee gestart in 1952) wordt gezegd dat ze kwalitatief beter waren dan wat elders van de band liep.

Het boek dat we hier behandelen, beschrijft nauwgezet alle mogelijke 2 PK varianten die in ons land geproduceerd werden. Een hele klus, want het blijkt dat Citroën België nauwelijks over archieven beschikt. Niettegenstaande deze vaststelling staat het boek vol met documenten en interessante foto’s (onder andere met de typisch rode Belgische Post 2 PK’s) die de gedetailleerde tekst illustreren.

Achteraan vind je bovendien heel nuttige tabellen omtrent productie-aantallen, chassisnummers, koetswerkkleuren, interieuruitvoeringen … en zelfs glasleveranciers (Soliver in Rumbeke enz.). Een heel volledig en prachtig boek, weerom een mooie uitgave van Citrovisie!

 

Auteur: V. Beyaert. Taal: Frans.

ISBN: 978-90-832960-2-9. 23 x 25 cm. 288 blz.

Uitgever: Citrovisie. citrovisie.nl

 

Legendární Tatra 613 a její sourozenci.

 

Auteur Jan Tuček heeft reeds tal van boeken op zijn naam staan, uiteraard vooral van de Tsjechische merken Tatra en Škoda. Ditmaal gaat het om de Tatra 613 en ‘zijn broers en zusters’, waarmee de afgeleiden bedoeld worden. Het boek is helaas eentalig Tsjechisch, maar je kan heel veel afleiden uit de tekst en er zijn de talloze mooie foto’s.

Vooraf word je ingeleid in de Tatrahistorie via de Tatra 603 en de wondermooie, nooit geproduceerde 603A en X. Vervolgens gaat het over de samenwerking met Vignale, de prototypes en de uiteindelijke 613 seriemodellen.

Verder komen de latere evoluties aan bod, de 613-2, 613-3, 613-4, de officiële paradevoertuigen (613K), de brandweer- en ziekenwagens, de Tatra Prezident en de Tatra 700. De auteur vermeldt ook de sportwagens met Tatra 613 motoren en in de aanhang vind je tabellen met productiecijfers, chassisnummers, prijzen, exportaantallen en technische gegevens. Je merkt het, dit is een zeer volledig relaas.

 

Auteur: JH. Tuček. Taal: Tsjechisch.

ISBN: 978-80-271-3488-5. 22 x 26 cm. 240 blz.

Uitgever: Vydala Grada Publishing Praha (CZ). grada.cz

 

Porsche 356#1. Die Geschichte des Porsche 356 “Nr.1” Roadster.

Deze uitgave over de ‘eerste’ Porsche kwam tot stand door een samenwerking tussen het Porsche Museum en Motorbuch Verlag.

Het is bekend dat Ferry Porsche zijn eerste wagen onder eigen naam bouwde omdat hij nergens een auto ‘naar zijn droom’ vond.

Het eerste ontwerp dateert van 1947 en werd vervolgens in 1948 gebouwd.

Dit unieke exemplaar verschilt met zijn nakomelingen 356 en 911 in het feit dat de motor hier nog centraal (midship) geplaatst is. Het boek beschrijft het ontstaan en het verdere, turbulente leven van het prototype en brengt vele interessante foto’s. Met recht is Porsche zo fier op deze wagen dat een speciaal daaraan gewijd boek zich opdrong. Mooi!

 

Auteur: P. Weidenhammer. Taal: Duits.

ISBN: 978-3-613-32156-4. 28 x 30 cm. 299 blz.

Uitgever: Motorbuch Verlag Stuttgart (D).

 

Detroit Steel Artists.

De ondertitel verklaart heel wat: ‘How Edsel Ford, Ray Dietrich, Tom Hibbard and Ralph Roberts turned Motor City into a Styling Mecca before Harley Earl.

In feite draait het boek voornamelijk rond de carrière van de begaafde stylist Ray Dietrich. Volgens de auteur is deze man de grondlegger van Styling in de vroege auto-industrie, nog voor Harley Earl zijn ‘Art & Colour’ sectie boven de doopvont hield. Daarnaast komt in het het hele verhaal de inbreng van invloedrijke figuren zoals Edsel Ford en Dietrich’s vennoten Hibbard en Roberts aan bod. Je komt heel wat te weten over hoe het er in het begin van het autodesign (in de Styling afdelingen) aan toeging, dat is werkelijk zeer interessant.

Het relaas en de situatiebeschrijving zijn leerzaam en ze worden bovenop mooi geïllustreerd door het prachtige fotomateriaal.

Het voorwoord is van niemand minder dan Jay Leno.

 

Auteur: M. Kilkeny. Taal: Engels.

ISBN: 978-1-64343-752-1. 32 x 32 cm. 273 blz.

Uitgever: Beaver’s Pond Press. beaverspondpress.com

 

Peugeot 306. La surdouée.

Met dit boek zitten we midden in de zogenaamde youngtimers.

Met zijn 3 miljoen exemplaren is de 306 een model dat serieus meetelt in de recente geschiedenis van Peugeot.

Profiterend van de successen van de fenomenale XUD dieselmotor en de XU benzinemotoren vulde de 306 de categorie boven de 205. Het model kende tal van varianten waaronder ook een cabriolet en een break. De sportieve roem kwam uiteindelijk via afgeleiden zoals de S16 en de rallyversie 360 Maxi.

Kortom een mooi boek over een van de recente Peugeots die, net zoals zijn voorgangers, prat kon gaan op een discreet, degelijk uiterlijk en dito techniek.

 

Auteur: P. Vergès. Foto’s: N. Delpierre. Taal: Frans.

ISBN: 978-2-38514-047-2. 25 x 30 cm. 160 blz.

Uitgever: Sophia Editions Paris (F). sophia-editions.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait